Historie pivovaru

Zámecký pivovar Frýdlant byl vždy úzce spjat s vývojem zdejšího panského sídla. Frýdlantský hrad byl založen zřejmě v druhé polovině 13. století Ronovci. Později byl mnohokrát přestavován a rozšiřován a dnešní hrad a zámek Frýdlant tak patří mezi jeden z největších podobných areálů u nás s nepřetržitou kontinuitou stavebního vývoje.

Panská výroba piva ve Frýdlantu je poprvé doložena roku 1381, pivo se zřejmě vařilo právě přímo na hradě. V 16. století byl za rodu Redernů vystavěn nový samostatný pivovar poblíž řeky Smědé na místě, kde stojí i dnešní provoz. Hrázděná patrová budova renesančního pivovaru je vyobrazena na tzv. Glaubicově mapě.

pokračování...

K zásadnímu rozšíření a přestavbě pivovaru v kameni došlo před rokem 1629. Původcem přestavby byl zřejmě tehdejší pán frýdlantského panství, Albrecht z Valdštejna, po kterém se také jmenuje naše pivo. Barokní pivovar byl později, roku 1817, rozšířen, jeho vzhled z této doby dokumentují některá vyobrazení i první fotografie. Půdorys barokního areálu zůstal víceméně zachován v hmotě pivovaru dodnes.

Rukodělný provoz prošel na konci 19. století radikální přestavbou a rozšířením na strojní pohon. V letech 1890, 1892, 1896 a 1898 se podoba pivovaru změnila k nepoznání. Přestavěna byla jak sladovna, která dostala dominantu v podobě stojatého hvozdu s typickým párníkovým zakončením, tak pivovar, k jehož varně byla přistavěna strojovna s kotelnou a vysokým továrním komínem.

Pivovar se nadále, přes drobné přestavby, příliš neměnil až do roku 1929, kdy byl vystavěn zcela nový úsek chladného hospodářství. Tím se stavební vývoj pivovaru uzavřel, roku 1949 byl zdejší provoz ukončen. Pivovar později sloužil jako sklad sýrů a později zeleniny. Areál pro nedostatečné využití a pro zanedbávání základní údržby nenávratně chátral, stará technologie byla rozebrána a odvezena na Slovensko, některé objekty byly zbořeny.

Změnu přinesl až rok 2010, kdy začíná obnova pivovarského areálu, včetně plánované obnovy vaření piva ve Frýdlantu.

Píše se rok 2013 a my opět vaříme pivo

 Kvůli nutné rozsáhlé rekonstrukci historického pivovarského areálu v roce 2013, začal znovuoživený pivovar vařit nejprve jako tzv. létající, to znamená na pronajaté technologii v jiných stávajících pivovarech. Přímo v našem historickém objektu ve Frýdlantu se pak první pivo uvařilo v dubnu roku 2014. Za první rok provozu jsme uvařili 550 hl piva.

První pořízená technologie se skládala z dvounádobové 10 hl varny (jedna nádoba ohřívaná pomocí páry a druhá scezovací) se samostatnou vířivou kádí. Na hlavní kvašení byly a dodnes jsou používány dva CK (cylindrokónické) tanky o nominální velikosti 20 hl. K nim se na dokvášení používají 4 ležácké tanky stejného objemu.

 Již v roce 2014 nám došlo, že další sezónu jen s tímto vybavením nezvládneme, a tak do rodiny přibyly nové tanky, které sice dorazily včas před sezónou, ale jejich spuštění nám úřední papírová válka umožnila až v září roku 2015. Zdvojnásobili jsme tak možnost využití kapacity hlavního kvašení přidáním jednoho 40 hl CKT. A dále jsme ještě navýšili objem ležáckého sklepa o tři 40 hl tanky. Celkový výstav v roce 2015 díky tomu dosáhl 2.000 hl. Ovšem ještě než jsme začali rozšíření používat, opět nám bylo jasné, že na další sezónu nám nebude stačit ani tato kapacita.

 A to nejen, co se týče kvašení a dokvášení, ale chybět bude už i prostor na varní technologii. Původní malá varna uvařila za rok 2016 celkem 359 várek. V hlavní sezóně jsme dělali až 38 várek měsíčně.

Tím započala rekonstrukce další části areálu. V bývalých ležáckých sklepech a lednici historického pivovaru jsme vybudovali pivovar druhý a větší. S pětinádobovou varnou na parní ohřev o objemu 30 hl, 800 hl kvasného prostoru a 2.300 hl ležáckého. Vzhledem k zasazení do historického objektu se nám výrobu povedlo plně spustit až na konci roku 2016, ale i tak jsme celkově měli za sebou roční produkci 4.000 hl. Nyní už konečně můžeme zaručit, že i během hlavní sezóny bude ležák, a navíc krásně odleželý, tak, jak má být.

pokračování...
Oba pivovary v současnosti běží zároveň. Na velkém se primárně produkují ležáky a jen vybraná svrchně kvašená piva. Mezitím na malé varně dál vyrábíme většinu speciálů a navíc jsme získali prostor pro větší možnosti experimentování a další dosud nevyzkoušené pivní styly. Také jsme malou varnu otevřeli létajícím pivovarům, protože jejich nadšení je potřeba podpořit. Vždyť i my sami jsme takhle vlastně začínali.

Veškerá technologie je nekompromisně směřována k vysoké kvalitě a stabilitě produkce. Kvasná a ležácká technologie je stavěná na 2, 3, nebo 4 várky, tak abychom mohli případně kompenzovat výkyvy v ročníkové kvalitě vstupních surovin. Celé hlavní kvašení i dokvášení je vedeno v nerezové uzavřené technologii.

Každá nádoba má vlastní čidlo teploty a individuální duplexní chlazení tak, aby každé pivo mělo přesně ty podmínky, jaké potřebuje. CK tanky nepoužíváme přetlakově, ale máme je osazeny horním vybíracím otvorem, abychom mohli na konci hlavního kvašení sbírat tzv. deku a tím opět dostát vysoké kvality vyráběného piva.

Nedílnou součástí pivovaru je také naše skromná laboratoř, kde jsme schopni si udělat základní mikrobiologickou i chemickou analýzu. Můžeme tak například sledovat spektrofotometrem i některé důležité hodnoty, jako barvu, zákal, jednotky hořkosti, a pod., což přispívá k přehledu stability výroby. Díky tomuto spojení moderní technologie a tradice Vám můžeme dodat pivo vždy v nejlepší kondici a kvalitě.

A jak to u nás vypadá dnes?